preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Studeni

 

 

9. studenoga

Naši prvašići-zadrugari

Naše vrijedne prvašiće i njihove starije kolege nisu smetale ni niske temperature u provedbi njihove odluke  da u ove hladne dane studenoga uljepšaju okoliš škole raznobojnim cvjetnim grmovima.

 

 

16. studenoga

Susret učenika s časnicima HV-a

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara 16.11.2011. u 11 sati u školskoj dvorani naši su osmaši dočekli dvojicu časnika HV-a, sudionike bitke za Vukovar, brigadira Željka Živanovića i satnika Željka Đurkovića  iz Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro.

Kratak uvodni program ovoga susreta pripremila je recitatorska grupa s tekstovima Siniše Glavaševića koje je s učenicima pripremila profesorica Marija Ptičar. Nakon recitacija prikazan je film o vukovarskom heroju Blagi Zadri i njegovom sinu Robertu.

Učenici i učitelji prisustvovali su satu povijesti o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar brigadira Željka Živanovića  koji je i sam bio sudionik navedene bitke.

Ravnateljica škole, profesorica Alemka Pliestić, dala je svoj komentar o ovom ugodnom i poučnom druženju učenika i časnika: „Razmišljajući kako obilježiti dvadesetu godišnjicu sjećanja na Vukovar, koja  bi bila za učenike zanimljiva i na najvišoj razini povijesne istine, uspostavili smo kontakt i suradnju s Hrvatskim vojnim učilištem Petar Zrinski i Zapovjedno stožernom školom Blago Zadro.
Gospodin brigadir Željko Živanović, i sam sudionik navedene bitke, dao je pregled događanja koja su prethodila ratu u Hrvatskoj. Posebno je istaknuo važnost dugotrajne bitke za Vukovar koja je trajala 87 dana za daljni tijek obrane Hrvatske, njezino međunarodno priznanje kao države koje je uslijedilo i našu današnjicu koja bi bila potpuno nepredvidljiva da nije bilo hrabrih ljudi, branitelja, koji su vodili pravedan, obrambeni i oslobodilački rat za svoju domovinu. Učenici su postavljali pitanja na koja je brigadir Živanović odgovarao vjerodostojno, proživljeno i samozatajno.
Bila je to, pored onog što će o Domovinskom ratu još učiti kroz sam predmet povijesti, najbolja moguća priprema za posjet Vukovaru koji je planiran u proljeće iduće godine.“

 

 

18. studenoga

Vukovar - 2o godina  poslije

„Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara“, rečenica je kojom smo započeli nastavni dan u svim razrednim odjelima. S dužnim pijetetom i poštovanjem sjetili smo se Vukovara i svih ostalih mjesta i gradova koji su doživjeli i proživjeli ratna stradanja u Domovinskom ratu. Ovogodišnji moto Dana sjećanja na Vukovar „Hrabri ljudi“ bio je i tema naših pismenih zadaća, predavanja, razgovora...

U predvorju škole učenici su pogledali izložbu prigodnih tekstova i učeničkih likovnih radova koju je postavila profesorica Bernadica Mažar.

 

24. studenoga

Sajam  adventskih vijenaca

Učenička zadruga "Kvržica" organizirala je u predvorju škole sajam adventskih vijenaca. Adventske vjenčiće i druge božićne ukrase izradile su vrijedne ruke naših malih zadrugara, uz pomoć svoje voditeljice, profesorice Lidije Kovačić Hren. Prikupljena sredstva će se uložiti u daljnji rad Zadruge.

 

25. studenoga

  „Ti si kutija sa zlatom“

U petak, 25.11.2011., u 17 sati u prostorima naše škole  promociju svoje zbirke pjesama „Ti si kutija sa zlatom“ održala je Martina Peunić , djevojka iz Stare Varoši. Usprkos velikim zdravstvenim problemima i invalidnosti te slabom obiteljskom materijalnom stanju, Martina, učenica 2. razreda ekonomske škole, savjesno izvršava sve svoje školske zadatke i želi postati upravna referentica. Da bismo joj pomogli u što kvalitetnijem svladavanju životnih teškoća, organizirali smo promociju njezine zbirke koja se ovom prilikom mogla i kupiti, a velikodušni donator, jedan od roditelja našeg učenika, poklonio je Martini i osobno računalo. Za nas je ova zbirka zanimljiva i zbog toga što je njezinu naslovnicu izradio Kristijan Aleksić, prošlogodišnji osmaš naše škole, a čiji je rad „Škrinja“ nagrađen i odabran za izložbu Hrvatska kulturna baština.

 

 

Bili smo...

11. studenoga profesorica likovne kulture Bernadica Mažar i predstavnici učenika viših razreda bili su sudionici kulturnog događanja u Dječjem kazalištu u Cerskoj gdje je održana kazališna predstava „Mala djeca-veliki ljudi“. Šetnjom kroz povijest Hrvatske upoznali su „znamenite ljude koji su bili hrabri sanjati svoje snove i mijenjati svijet ostvarenjem svojih ideja“.

Što su nam u baštinu ostavili hrvatski kraljevi, po čemu pamtimo mnoge osobe iz kulturnog, političkog, ali i sportskog života od daleke prošlosti do današnjih dana? Kazališna predstava odgovorila je na ta i mnoga druga pitanja, a zatim je u prostoru kazališta  organizirana radionica u kojoj su učenici izrađivali lutke i nošnje želeći očuvati hrvatsku baštinu i promovirati našu domovinu.

Ovo je naš „lajbek“- Melanija Tunić, Lana Potočki, Mia Koštro i  Dora Ljubas

Izradu lutaka radile su Anja Ježić, Lucija Šantak i Lucija Džalto

 

19. studenoga  učenici 7.a i  likovna grupa  učenika iz 6.razreda, sa svojim profesorima Alemkom Pliestić,  Brankom  Mlikotom i  Bernadicom  Mažar,  bili su na cjelodnevnoj  duhovno kreativnoj radionici - Ususret Božiću, organiziranoj  u Marijinom dvoru u Lužnici.

Duhovni dio radionice vodila je časna sestra Amalija Bogdan. To je ujedno bila priprava i ispit savjesti pred svetu ispovijed i misu.

Nakon ručka organizirano je razgledavanje dvorca uz stručno vodstvo časne sestre  Berislave Grabovac od koje se uvijek može čuti neka nova crtica iz bogate povijesti dvorca.

Kreativna radionica pružila je mnogo mogućnosti  za primjenu znanja pri izradi božićnih aranžmana od prirodnih materijala. Bili su to buketići od plataninog lišća, žireva i kestena, te adventski vjenčići  na podlozi oblutaka iz Save. Ovu je radionicu vodila časna Ljiljana Grgić.

 

 

22. studenoga učenici sedmih i osmih razreda sa svojim su razrednicima prisustvovali programu „Iz tame u svjetlo“ u Studentskom centru u Zagrebu. Program su organizirali i izveli članovi Zajednice Cenacolo u sklopu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se provodi uz suglasnost i preporuku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Vlade RH.

Ovaj susret s članovima Zajednice naši učenici su s veseljem iščekivali sjećajući se prošlogodišnjeg druženja i poučnog programa s vrlo važnom porukom: „Droga nema zadnju riječ.“

 

23. studenoga učenici 6.a i 7.a razreda, koji uče francuski jezik kao izborni predmet, sudjelovali su u radionici fotografije u Kulturnom centru Dubrava sa svojom profesoricom Dolores Erent-Ratoša. Radionicu je vodio belgijski fotograf Michel Gelinne, a učenici su imali priliku slušati izvornog francuskog govornika, ali i steći nova znanja o fotografiji. Nakon predavanja učenici su svoja pitanja, na temu fotografije, postavljali na francuskom jeziku.

 

 

 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju