preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Siječanj

Astronomi u Noći muzeja

Već tradicionalnu Noć muzeja astronomi naše škole iskoriste svake godine. Ove su godine imali sreću jer je, nakon dugo vremena, noć bila vedra. Prirodoslovni muzej posjećujemo svake godine jer ima zanimljive zbirke minerala, kukaca i životinja koje bi se mogle razgledavati satima. Ove je godine gužva bila manja nego inače, vjerojatno zbog hladnog vremena i rukometne utakmice naše reprezentacije. Učenici su mogli vidjeti repliku Hrašćinskog meteorita čiji se original nalazi u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Taj meteorit, poznat pod nazivom Zagrebačko željezo je dana 26. svibnja 1751. pao na području Hrašćine u Hrvatskom zagorju. Pri padu se raspao na dva dijela, veći dio od oko 40 kilograma se čuva u Beču, a manji su mještani Hrašćina iskovali u čavle. Tada je prvi put u svijetu sastavljen službeni zapisnik o padu meteorita. U muzeju se čuvaju i primjerci meteorita s raznih svjetskih lokacija.
                Glavni dio večeri bio je posjet Zvjezdarnici na kojoj su nam uvijek ljubazni djelatnici omogućili promatranje noćnog neba teleskopom. Učenici su mogli promatrati otvoreni zvjezdani skup u zviježđu Raka, znamenitu Orionovu maglicu i planet Veneru koja je, nakon Sunca i Mjeseca, treće najsjanije tijelo na Zemljinom nebu. S terase na kojoj je kupola su imali lijepi pogled na Zimski šesterokut u kojem je jedan vrh najsjajnija zvijezda Zemljinog neba, Sirijus u zviježđu Velikog psa. Svi koji imaju amaterski interes za astronomiju mogu posjetiti Zvjezdarnicu svakog dana od 20 do 22 sata kad se, ako je nebo vedro, otvara kupola i teleskop usmjerava prema zvijezdama. Nama je bilo jako lijepo.

voditeljica astronomske grupe:
Dubravka Salopek Weber, prof. fizike

 

Prvašići vole prirodu i kazališne predstave

Učenici prvih razreda naše škole, imali su vrlo zanimljive i vesele susrete u 1. odgojno-obrazovnom razdoblju. Bili su u Gradu mladih i pozdravili jesen. Proveli su lijepe trenutke u igri i šetnji šumom,  otkrivajući zajedno ljepote ovog godišnjeg doba.

 

U školskoj knjižnici pogledali su dvije predstave. S „ Tikvićima“ ih je upoznala književnica, lutkarica i dramaturginja  Jadranka Čunčić-Bandov.         

   

Pogledali su i „Bajku o Božićnoj vili“ u izvedbi autorice i dramaturginje  Jadranke Bargh, kroz koju su učenici saznali o nastanku običaja kićenja jele. Obje su im se predstave svidjele, sa znimanjem su ih pratili i aktivno u njima  sudjelovali.       

          

Drugo odgojno-obrazovno razdoblje prvašići su veselo započeli. U goste je stigao mađioničar “Jozo Bozo“. Uz puno smijeha, prvašići su naučili kako čuvati prirodu, gledajući predstavu „Čarolija u krug“.

Bilo je veselo i poučno!

   

Do kraja školske godine bit će još puno zanimljivih i veselih događanja za naše prvašiće!

Za vas napisala, učiteljica Gordana Maršić-Pisk

                                      

Šetnje pod morem

Završeno je međunarodno natjecanje Šetnje pod morem  koje se održavalo od rujna do prosinca 2016. u Slovenskim Konjicama, u Sloveniji.

Na natječaj je pristiglo više od 1000 dječjih umjetničkih djela iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Rad naše učenice Petre Rubčić iz 8.b nagrađen je i odabran za izložbu zajedno s još 20 radova drugih učenika. čija je mentorica profesorica Bernadica Mažar.

mentorica: Bernadica Mažar, profesorica likovne kulture

 

Mozgaonica

U prvom polugodištu astronomska grupa naše škole posjetila novootvorenu edukativnu radionicu prigodnog naziva Mozgaonica. Učenici su se upoznali s tisućama godina starom istočnjačkom igrom tangram. Originalna se igra sastoji od kvadrata razrezanog na sedam različitih dijelova: 1 kvadrat, 1 paralelogram, 2 velika jednakokračna pravokutna trokuta, 1 takav trokut srednje veličine i 2 mala. Od tih se dijelova slažu različiti likovi pri čemu moraju biti upotrijebljeni svi dijelovi, što uopće nije jednostavno. Bolje razvijena matematička logika garantira više uspjeha u igri.

Učenici su isprobali i trodimenzionalni tangram, a voditeljica ih je upoznala i s nekim složenijim varijantama igre dame, koja je odavno popularna i u Europi. Prostor igraonice je dovoljno velik da su se učenici mogli opuštati i gimnastičkim vježbama, a na kraju, zamoreni matematičkim problemima, opustili su se uz običnu staru igru Čovječe ne ljuti se, ali na ploči veličine stola i s figurama veličine lopte. 

U igraonici se mogu kupiti i različite varijante te stare igre, što može biti dobra ideja za prigodne poklone koji razvijaju matematičku logiku.

voditeljica astronomske grupe:
Dubravka Salopek Weber, prof.


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju