preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Ožujak

 

 

Svečano otvaranje murala

10. ožujka

U tjednu obilježavanja godišnjice rođenja i smrti našeg dragog učitelja i  pisca  Mate Lovraka, u našoj je školi ovoga četvrtka, 10.ožujka, izveden  kratak program za roditelje, učenike, učitelje i goste. Povod ovom događanju bio je i  svečano otkrivanje velike zidne slike, murala, "Lovrakov mlin" kojeg je nekoliko tjedana, u ulaznom hodniku naše škole, stvarao mladi umjetnik Miroslav Sekulić. Mentor mladome slikaru bio je naš dragi, vitalni, umirovljeni profesor likovne kulture, gospodin Antun Crljen.

(Intervju sa slikarem M. Sekulićem možete pročitati ovdje)

U programu su sudjelovali:

-  veliki i mali zbor sa svojim voditeljicama, prof. Mirelom Lukić i Gordanom Maršić-Pisk, 

-  mali folkloraši, učenici 1.a razreda i njihove učiteljice Gordana Pleško i Ksenija Bičanić-Manojlović,

- učenici 4.a i 4.d razreda sa svojim  igrokazom  kojeg su s njima pripremile njihove učiteljice Mirjana Ajduković i Inga Dokolenić.

 

11. ožujka

"Poj riči  materinske"

Naša učenica Tihana Bogdan iz 5.a razreda pohvaljena je za svoj literarni rad, pjesmu, " I kaj i što i ča" kojeg je njezina profesorica Arijana Gojak poslala na likovno-literarni natječaj "Poj riči materinske". Obje su pozvane u Primošten gdje je ove godine, po peti put, organiziran spomenuti natječaj, a Tihanin rad bio je među 10 pohvaljenih. Čestitamo!

 

17. ožujka

Klokan bez granica

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2011. godine  u 12,30 sati održalo se, po 13. put, Međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Sudjelovalo je 96 naših učenika, a rezultate ćemo objaviti krajem travnja.

 

29. ožujka

Uspjeh i određivanje ciljeva

"Kako možemo uspješno odrediti ciljeve kao most ka ispunjenju životnog sna", samo je jedno od problemskih pitanja  koja su bila tema predavanja gospodina Hrvoja Malovića, iz Udruge Fokus.

- Njegov je susret i razgovor s našim osmašima bio vezan uz  profesionalnu orijentaciju, a kako se bliži  trenutak njihova upisa u srednju školu i odabir zanimanja, tema predavanja Utvrđivanje ciljeva u životu bila je vrlo aktualna.

 

29. ožujka

Radionica Tiflološkog muzeja

"Dodirnite slova i čitajte dodirom" ovogodišnja je tema programa kojeg već šesnaestu godinu provodi Tiflološki muzej s učenicima osnovnih škola. Uvodnu radionicu za ovogodišnju akciju "Dodir" provela je s našim učenicima četvrtih razreda gospođa Željka Sušić, defektologinja i muzeologinja Muzeja. Ciljevi radionice su da se učenici upoznaju s pismom kojeg koriste slijepe osobe i razviju pozitivan osjećaj za one ljude koji se u jednom segmentu razlikuju od njih.

- Nakon uvodnih radionica učenici su pozvani da posjete Tiflološki muzej  kako bi, s povezom preko očiju, upoznali i isprobali način čitanja i pisanja kao osobe koje ne vide.

 

Misijsko kumstvo-skrbništvo

"Učini čudo.... i spasi dječji život! Samo jedna kuna dovoljna je za dječji obrok u Demokratskoj Republici Kongo", naziv je zajedničke humanitarne akcije Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Naša se škola, predvođena vjeroučiteljicom Anom Zečević, uključila u projekt Misijskog kumstva kojeg je pokrenuo Ured Papinskih misijskih djela. Poseban cilj te humanitarne akcije je  suzbijanje gladi, pružanje liječničke pomoći potrebnima,  školovanje djece i sretnije odrastanje u mnogim afričkim državama.

- Naša su kumčad, o kojima ćemo skrbiti, dječak Bucunguke Kaluka iz Konga i djevojčica Loveness Kahilu iz Zambije. Uz  odricanje samo jedne kune mjesečno, toj ćemo djeci osigurati školovanje i svakodnevni topli obrok. Naši su učenici pokazali veliko zanimanje za akciju u koju se, osim darovane kune, uključuju i kupovinom krunica i prigodnih čestitki.

- O svemu nam je više rekla naša vjeroučiteljica Ana Zečević: " Željela sam pomoći učenicima da nauče kako je lako u dobrim vremenima biti dobar, ali izazov je ostati dobar i u teškim vremenima. Želim da osjete radost darivanja i da nikada nismo toliko siromašni da nemamo što drugima darovati. To me motiviralo da započnemo naš mali misijski projekt - djela od kojih će svi imati koristi- darovatelji i darovani."

- Na stranicama školskih novina  pratit ćemo aktivnosti u kojima sudjeluju naši učenici i objavljivati rezultate realizacije ovog humanog projekta.

 

Akcija Zeleno srce

Ujedinjeni narodi proglasili su 2011. godinom šume. Tim se povodom naša škola, uključila u akciju Zeleno srce s ciljem sakupljanja starog papira tijekom godine. Prikupljeni  će se papir reciklirati, a mi ćemo, barem djelomično, očuvati mnoga stabla i šume. Dodatni motiv sudjelovanja u Akciji je nagrađivanje pobjedničkog razreda raznovrsnim nagradama pokrovitelja. Unija papir će otkupiti sav donešeni papir, a mi ćemo prikupljenim sredstvima još više ozelenjeti okoliš naše škole.

 

 

V j e s t i c e

Bili smo...

8. ožujka na ovogodišnjem županijskom natjecanju iz fizike Domagoj Dorešić, učenik 7.b razreda, osvojio je 5. mjesto koje mu je osiguralo odlazak na državno natjecanje kamo će u svibnju otići sa svojom mentoricom, profesoricom Dubravkom Salopek Weber. Čestitamo!

 14. ožujka naš učenik Kristijan Aleksić iz 8.d razreda sudjelovao je na županijskom natjecanju iz informatike sa svojom mentoricom, profesoricom Ivom Kovačević.

14. ožujka – 18. ožujka učenici  4.b i 4. c razreda, sa svojim učiteljicama Gordanom Pleško, Alenkom Karnik-Rohlik i defektologinjom Ljubicom Pašalić-Damjanović, proveli su u Novom Vinodolskom, u Školi u prirodi.

Sudjelovali su u radionicama:

Vjetrovi,

Sredozemna medvjedica,

Piramida zdrave prehrane,

Šume pričaju priču.

Organizirana im je i terenska nastava tijekom koje su posjetili Rijeku, svetište Majke Božje Trsatske i franjevački samostan. Nakon toga su u središtu Crikvenice razgledavali prostore Aquariuma s  bazenima u kojima obitava preko stotinu vrsta riba iz Jadrana, ali i pedesetak primjeraka riba iz tropskih mora...

16. ožujka učenici 4.a i 4.d razreda, u sklopu terenske nastave, posjetili su Lovački i Etnografski muzej sa svojim učiteljicama Mirjanom Ajduković i Ingom Dokolenić.

Učenica Dora Ljubas iz 4.a razreda, nakon povratka u školu, opisala je svoje dojmove: "... U Etnografskom muzeju naučili smo što sve ljudi različitih plemena čine da bi, prema svojem vjerovanju, bili što ljepši. U Lovačkom muzeju pogledali smo film s važnom porukom da se ne smiju ubijati nevine i nezaštićene životinje te da moramo  čuvati  prirodu koja nas okružuje. Od svih viđenih prepariranih životinja najviše su mi se svidjele srne i jeleni." Na kraju svoga osvrta Dora je napisala da im je ova terenska nastava bila vrlo zanimljiva i da su toga dana mnogo naučili.

18. ožujka  učenici 6.e razreda i njihova profesorica Patricija Hiršl razgledali su stalni postav Arheološkog muzeja i sudjelovali u organiziranoj radionici pod nazivom Pisanje hijeroglifa.

22. ožujka  učenici 7.a  razreda sa svojim profesoricama Višnjicom Babić, Bernadicom Mažar i Alemkom Pliestić, ravnateljicom škole, posjetili su glagoljaški samostan franjevaca trećoredaca na Ksaveru, a cilj posjeta bila je glagoljaška kulturna baština i  misali iz 16. i 17. stoljeća.

Tom su prilikom poslušali i glagoljaške napjeve koje jedanput mjesečno, na večernjoj misi, pjeva mješoviti pjevački zbor Društva prijatelja glagoljice  "Bašćina".

24. - 26. ožujka  naša učenica Matea Banović iz 8. c razreda osvojila je 8. mjesto u kategoriji učenika povratnika na Državnom natjecanju iz njemačkoga jezika u Primoštenu. Čestitamo Mateji i njezinoj mentorici, profesorici Sanji Sokora.

 

 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju