preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Ožujak

Techmen – promocija Office365

U sklopu kampanje „Techmen – promocija Office365“, 26.3.2015. održano je predavanje u knjižnici škole za zainteresirane učenike viših razreda. Mladi predavači predstavili su učenicima mogućnost besplatne instalacije Microsoft Office365 programskog paketa i korištenje programa online („u oblaku“). U drugom dijelu predavanja (sigurnost na internetu) učenicima su, kroz mnoge zanimljive primjere, predavači približili opasnosti s kojima se susreću na internetu i postupke zaštite. Učenici su imali priliku postavljati pitanja, a najaktivnije učenike predavači su nagradili kapama i majicama.

 

Pomrčina Sunca

U petak 20.3. grupa astronoma naše škole je u školskom dvorištu organizirala praćenje djelomične pomrčine Sunca. Prolasci Mjeseca ispred Sunca su rijetke pojave. Vedro vrijeme bez oblaka omogućilo je ovaj put odlično praćenje pomrčine. Astronomima su se priključili zainteresirani učenici, nastavnici i slučajni prolaznici. Zaštitne folije za teleskope omogućile su gledanje u Sunce bez opasnosti za oči. Školski domar Damir Beneta  posudio je astronomima zaštitna stakla za varenje pa je više učenika moglo istovremeno pratiti pomrčinu.
 

Idući prolaz Mjeseca ispred Sunca u našim će krajevima biti 2026. godine. To će opet biti djelomična pomrčina, a prva totalna pomrčina vidljiva iz Zagreba bit će tek 2081. godine.

    

 

 

Svjetski dan Down sindroma

Povodom Svjetskog dana sindroma Down, učenici 5.c razreda pružili su podršku svojoj prijateljici Danijeli Topić slikajući se u šarenim čarapicama.

Datum 21.3. predstavlja tri kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom.  Simbol ovoga dana su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Učenici su time željeli pokazati da se zalažu za prava i dobrobit osoba sa sindromom Down.

 

 

 

Sportski događaji

Na radost naših učenika, njihovih roditelja i učitelja, u našoj je školi 5. ožujka održano natjecanje LINO VIŠEBOJAC.

Literarni rad na temu Svijet po tvom, učenice Regine Matić iz 4.d.

19. ožujka prisustvovali smo promociji EUROBASKETA u našoj sportskoj dvorani.

 

Pismo i pjesma za najčitateljicu

Maja Mazarekić, učenica 8.b razreda, proglašena je za "Najčitateljicu Knjižnica grada Zagreba" jer je tijekom prošle godine pročitala čak 248 knjiga. Više o izboru najčitatelja i što Maja najviše voli čitati pročitajte na stranicama Knjižnica grada Zagreba.

Draga Majo,

čestitam ti od sveg srca na uspjehu. I sam sam, još kao dječak, volio puno čitati, ali neposredno nakon 2. svjetskog rata nisu mi bile dostupne ni knjižnice niti dječje knjige, pa sam bio prisiljen čitati knjige za odrasle! No i takve knjige su mi veoma proširile rječnik i obzore. Danas pišem pjesme za djecu i jedna je za te, tu u privitku. Inače, moja je supruga bila profesorica materinskog jezika i radila je svojevremeno na tvojoj školi. Neki nastavnici još je se sjećaju.

Srdačni pozdravi!

Mladen Pokić

 

Dan škole i Dan otvorenih vrata

Dan  škole obilježili smo u četvrtak, 12. ožujka 2015. godine. Ove godine naša škola navršava 41 godinu rada. Godišnjicu obilježavamo u ožujku zbog toga što se tada spominjemo rođenja i smrti učitelja – pisca Mate Lovraka čije ime s ponosom nosi naša škola.

 

 

Program Dana otvorenih vrata započeo je u 14.45 sati svečanim otvaranjem, u središnjem prostoru škole, ispod Lovrakovog mlina. Vrata škole bila su otvorena za učenike i roditelje.

 

Nakon svečanog otvaranja Dana otvorenih vrata ispod Lovrakovog mlina, učenici su se raspodijelili u razne aktivnosti s obzirom na svoje sklonosti i interese:

- Robotika za početnike

- Tajne živih bića (dvije radionice)

- Biokemijska radionica: VODA = ŽIVOT (dvije radionice)

- Projekt  5P: „Od starog novo“ (više...)

- Pokusi iz fizike

- Zabavno programiranje

- Lourdes

- Dramske radionica za velike i male

- Radionica izrade lutaka

- Šaljivi vicevi

- Recitacije, dramatizacije, igrokazi

- Radionica zavičajnog folklora i narodnih instrumenata

- prezentacija juda, ritmike i baleta, ritmičke gimnastike

- stolni tenis i badminton

- Antička Grčka

- Višeglasno pjevanje, od klape do zbora

- razne likovne radionice (1.a)

Učenici, koji se nisu našli ni u jednoj od ponuđenih aktivnosti, u pratnji razrednika ili zaduženog učitelja obišli su većinu radionica, a ponegdje se na licu mjesta i uključili.


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju