preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

EKO PROJEKT 5P

šk. god. 2018./2019.

Izložba povodom posjeta australskog zbora

                    
Božićni sajam u našoj školi

23. studenoga i 18. prosinca 2018. Božićne radionice

Designathon radionice

Poveznica između našeg projekta i Designathon radionica je održivi razvoj.  24. i 27. 09. 18. su u našoj školi održane 2 Designathon radionice, koje je vodila edukatorica Petra Bašić Ravlić, uz ispomoć grafičkog dizajnera Tea Drempetića Čonkića). Tema  je bila „Voda“. Iz njih su proizašle zanimljive ideje, od spremnika skupljača vode na brodovima, koji je usput pročišćava i ostavlja u zemljama koje pate od nedostatka vode pa do sustava za sprečavanje poplava na prometnicama te do stroja koji, osim što skuplja i filtrira vodu, istu može dobiti istiskivanjem biljaka. Osim što smo puno naučili, jako smo se dobro i zabavili, čuli komentare poput “Ovo mi je bio najbolji dan u životu“ i sl.

Designathon radionica je jedinstvena design thinking metoda za djecu od 7-12 godina, nastala u Nizozemskoj, a razvijena s ciljem podržavanja Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDGs) te dizajnirana na način da potiče kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta koristeći nove tehnologije.

Na tim radionicama djeca su izumitelji  – kritički promišljaju, kreativno osmišljavaju, timski nadograđuju ideje, grade (pomoću tehnologija kao što su mini motori i senzori) i predstavljaju svoja rješenja za stvarne svjetske probleme. i u konačnici postaju pravi mali pokretači promjena. Pogledajte slike i video snimku s radionica.

 

šk. god. 2017./2018.

svibanj 2018. Zagrebački energetski tjedan

svibanj 2018. - UKRAŠAVANJE TEGLI I STAKLENKI

16.3.2018. DAN ŠKOLE - TRADICIJA

1.3.2018. USKRSNA RADIONICA

1.2.2018. FAŠNIK- MASKE: Radionica oslikavanja lica

Humanitarni Božić u Dubravi

3. radionica, prosinac: Izrada božićnih ukrasa

2. radionica, studeni: Izrada tepiha od krpica (dovršeno na 3. radionici)

1. radionica, listopad: Izrada vrećica za lavandu

 

šk. god. 2016./2017.

Radionicu Oslikavanje vrećica za tjelesni s motivima sovice održali smo u svibnju 2017. u suradnji s modnom dizajnericom Dajanom Vuksan.

U ožujku smo dovršili radionicu izrade maski te održali radionicu Izrade jastuka i platnenih vrećica s likom sovice.

Radionica Izrada maski (životinje) održana je 16. veljače 2017. godine.

Na božićnoj radionici smo izrađivali snjegoviće od rabljenih čarapa i majica, s vunenim kapama te jastuk s božićnim motivom, a osnova (središnji dio) je rabljeni podmetač za lonce.

Radionice izrade jastuka i jastučnica od rabljenih majica održane su u mjesecu studenome 2016. godine. (prva radionica, druga radionica)

 

šk. god. 2015./2016.

Radionica izrade lutaka, psa, pande i leoparda od tkanine i čarapa održana je 12.05.2016.

U travnju 2016. u suradnji s OŠ IVANA MAŽURANIĆA održana je radionica Oslikavanja i ukrašavanja boca i staklenki.

3. ožujka održana je Uskršnja radionica.

Radionica izrade kostima kastavskih Zvončara u suradnji s OŠ Ivana Mažuranića.

U siječnju 2016. odražana je radionica na kojoj smo izrađivali torbice za mobitele.

U prosincu 2015. održana je radionica izrade božičnih 3D čestitiki.

U studenome 2015. sudjelovali smo na natječaju Naj-akcija 2015.g. i prijavili akciju pod nazivom: Lovrakovci u akciji za održivi razvoj: "Očuvanje okoliša" te dobili pohvalnicu za uspješno provedenu akciju, kojom je poboljšan i uljepšan život djece.
 

Druga radionica edukativne slikovnice: Tiha knjiga Lovraxice – matematika

U listopadu je održana prva ovogodišnja radionica: TIHA KNJIGA – EDUKATIVNA SLIKOVNICA (ZA BEBE) OD TKANINE. (slike, video)

 

 

U utorak, 10. studenoga, prof. P. Hiršl održat će prezentaciju projekta 5P, na poziv voditeljice Županijskog stručnog vijeća učitelja engleskog jezika Grada Zagreba, u OŠ Sesvetska Sopnica, s početkom u 18 h.
 

Eko projekt 5P je prezentiran u online časopisu za obrazovne stručnjake "Pogled kroz prozor", broj 73, rujan 2015.

 

šk. god. 2014./2015.

Prof. Patricija Hiršl projekt je predstavila i na Županijskom stručnom vijeću profesora engleskog jezika 19.6.2015. u OŠ Granešina (uvod, prezentacija).

Izložba rukotvorina projekta 5P na Zagrebačkom energetskom tjednu16. 5.2015.

Radionica Ukrašavanje tenisica

Radionica Izrada vrećica za tjelesni i univerzalnih dječjih ruksaka

Dan otvorenih vrata škole 12.3.2015. - Radionica izrade narukvica i vrećica za tjelesni te izložba dijelova narodne nošnje i ostalih etno sadržaja (pogledajte)

Radionica Izrada narukvica održana je 19.02.2015. (pogledajte)

Dvije Božićne radionice 2014/15 održane su 28.11. i 11.12.2014. (pogledajte)

 

Naj akcija 2014. Gradovi i općine - prijatelji djece

Na poticaj ravnateljice naše škole, sudjelovali smo na natječaju Naj akcija 2014. Gradovi i općine - prijatelji djece, pod nazivom „Eko projekt 5P - Sajam kreativnosti“. Dobili smo zahvalnicu za sudjelovanje na Natječaju jer smo prijavljenim aktivnostima pridonijeli boljem i ljepšem životu djece.

 

Eko projekt 5P - Sajam kreativnosti

U subotu, 11. listopada 2014., u Kulturnom centru Dubrava održana je izložba radova Eko projekta 5P u povodu sajma kreativnosti, koji je bio dio programa "Dani ekokulture".
Tom prigodom nastupili su i učenici naše škole sa svojim programom. Učenici i učenice 2.c i 2.d razreda otpjevali su dvije pjesmice na engleskom jeziku, a nastupile su i njihove starije kolegice, učenice 8. i 6. razreda, koje su otpjevale jednu pjesmu na engleskom jeziku. Učenik 6.a razreda Leon Korman odsvirao je tri skladbe na violini. I dok se Dubravom razlijegao zvuk violine, svi smo bili ponosni što smo dio te predivne atmosfere (pogledajte).
U dijelu programa obavljen je i intervju o našem projektu s novinarkom 2. programa Hrvatskoga radija.
Ovom prigodom organizatori i sudionici projekta zahvaljuju na svesrdnoj podršci svima onima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe.

 

2.10.2014. održana je prva radionica u novoj školskoj godini:
              IZRADA URBANIH ETNO TORBICA OD STOLJETNE ČIPKE

 

Pripreme i dogovori oko suradnje:

 • 9.09. posjeta ravnatelja Kulturnog Centra Dubrava i djelatnica (Lucija, Maja) našoj školi, upoznavanje s našim radom te dogovor oko posjete Centru i pronalaženju pogodnog mjesta za izložbu naših radova
 • 11.09. posjeta Udruzi „Kamensko“ – mala ekipa (dvije profesorice, mama, baka) posjetila je Udrugu „Kamensko“ (ured gospođe Đurđe i prostor radionice), gdje smo se imali priliku upoznati sa zajedništvom, kreativnošću radnica Udruge te otvorenošću prema gostima koji dolaze izvana. Dogovorili smo realizaciju zajedničke radionice i niz drugih događanja.
 • 13.09. posjet Kulturnom Centru Dubrava – prisustvovali smo izložbi „Otvoreni dani“ te dogovorili plodonosnu suradnju s Centrom i njihovim djelatnicama, kao i članicom udruge Sova, Ivanom Ilenić (heklpekl.hekleraj) te izložbu naših cjelokupnih radova, s naglaskom na etno sadržajima projekta (etno torbice i jastučnice!), a prigodom obilježavanja izložbe Centra 11.10.2014.
 • 29.09. HRT, radio 2, frekvencija 98,5, u emisiji „Drugi dio dana“, od 16h - 18h govorimo o našem projektu. Poslušajte nas !!!

 

šk. god. 2013./2014.

"EE Info dan"

17.05.2014., u sklopu 5. Zagrebačkog energetskog tjedna (od 12.–17. svibnja 2014.), održan je "EE Info dan" na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku,  zaštitu  okoliša i održivi razvoj.

Povodom „EE Info dana“ održane su prezentacije gospodarskih subjekata, znanstvenih i obrazovnih  institucija, poduzetnika, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola grada  Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije,  ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Predstavljeni su projekti i aktivnosti EKO dječjih vrtića i  EKO škola grada Zagreba iz područja energije, globalnog zatopljenja, primjena mjera energetske  učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Tom prigodom je predstavljen i Eko projekt 5P škole Mate  Lovraka. Brojni domaći posjetitelji i strane delegacije (kineska i japanska delegacija) su se  informirale o načinu i vrstama recikliranja predmeta, materijala i proizvoda iz naših domaćinstava. (pogledajte ...)

 

Radionice koje smo do sada održali u 2. polugodištu:

13.5.2014. izrada broševa "Smješkića"

23.01.2014. izrada torbica od trapera

7.03. 2014.  izrada lutkica na majicama

1.04.2014.  uskršnja radionica "Očuvanje baštine", u suradnji s Dječjom knjižnicom Medveščak M2, uz asistenciju etnologinje Tanje Štignjedec - oslikavanje pisanica voskom
 

 

Izložba Eko projekt Pet P

Izložba rukotvorina učenika OŠ Mate Lovraka nastalih u projektu Pet P (Pronađi - Promisli - Preradi - Ponovo upotrijebi - Prirodu sačuvaj).

5.2.2014. - 15.3.2014.

Dječja knjižnica Medveščak (M2)

Ogranak Knjižnice Medveščak

Adresa: Medveščak 71, 10000 Zagreb
Telefon: 4666-863
Faks: 4668-497
E-mail:  djecja.knjiznica.m2@kgz.hr

koordinatorica:                                                                (više slika)
Marsela Jeličić Fijan, dipl. knjižničarka
                                                                                                                                    

Radno vrijeme:                                                                                                
ponedjeljak - petak: 8.00 - 19.00 sati
subota: 8.00 - 14.00 sati

 

 

U šk. godini 2013./14. održane su četiri radionice (listopad, studeni, prosinac, siječanj), na kojima smo izrađivali krpene lutke i igračke, božićne ukrase, lutke-anđele te jeans torbice (pogledajte).

U prosincu je snimljena reportaža o našem projektu, u božićnom izdanju časopisa D&D (Dom i dizajn, Jutarnji list) (pročitajte).

Prošli tjedan je o nama snimljena reportaža za Dobro jutro, Hrvatska na prvom programu HRT-a. Gledajte nas u četvrtak 30. siječnja, Dobro jutro, Hrvatska!

 

šk. god. 2012./2013.

Eko projekt 5 P    „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Pronađi - Promisli - Preradi - Ponovno upotrijebi - Prirodu sačuvaj

 

 

 

 

Što znači 5 P?

Pronađina tavanu, u podrumu, na glomaznom otpadu…

Promislišto možeš novo napraviti

Preradirecikliraj, od starog napravi novo uz razne tehnike dorade

Ponovno upotrijebis istom svrhom ili u drugu svrhu, kao uporabni ili ukrasni predmet

Prirodu sačuvajsmanji upotrebu prirodnih resursa

 

CILJ PROJEKTA: Osvješćivanje djece – mladih, nastavnog i nenastavnog osoblja te uže okolice o potrebi ekološkog pristupa u zajednici, u brizi za okoliš te potrebi recikliranja u svrhu smanjenja eksploatacije prirodnih resursa, kao i doprinosu održivom razvoju, a u konačnici da OŠ Mate Lovraka bude prepoznata kao ekološki s(a)vjesna odgojno – obrazovna institucija

NOSITELJI PROJEKTA: voditelj projekta: Patricija Hiršl, prof. engl. jezika, ostali suradnici: Biljana Grizelj, prof. matematike, Nevenka Križan, prof. matematike,  Ružica Mijatović, učiteljica razredne nastave, Andrijana Koštro, prof. biologije i kemije, Koraljka Papić, prof. matematike, Mica Berišić, teta spremačica, Tanja Kos, kuharica,  u suradnji s ostalim nastavnicima,  razrednicima i ravnateljicom škole

 

ŠTO PLANIRAMO?

Od listopada 2012. do svibnja 2013. planiramo jednom mjesečno organizirati kreativne radionice, prema dogovoru i prema raspoloživom materijalu:

 1. Uređivanje rabljenog namještaja: stolac-opletanje vunom, komoda-pepita uzorak, dorada rabljenih paleta  (30.11. 2012.) i drvenih ukrasnih kutijica (prosinac 2012.)
 2. Uređivanje staklenki i boca (prosinac, siječanj)
 3. Izrada modnih torbica od rabljene odjeće, etno modnih torbica i jastučnica (od dijelova narodne nošnje) te cekera za plažu i tržnicu (u tijeku)
 4. Izrada lustera i svijeća od rabljenih drvenih kvačica
 5. Izrada ukrasnih jastuka, ukrasa i prstenja od rabljene vune i konca te ukrasa od satenskih vrpci (u tijeku)
 6. Izrada torbica za nakit (u tijeku)
 7. Opletanje zidnih satova i lustera vunom (u tijeku)
 8. Izrada promotivnih majica sa logom projekta
 9. Izložba radova pred Božić, Uskrs i za kraj školske godine na Danima otvorenih vrata škole
 10. Evaluacija projekta- bit će provedena u svibnju 2013. putem anonimnog upitnika iskaza zadovoljstva provedenim projektom i komentarom o mogućem poboljšanju elemenata projekta, kao i iskazom želje za uvođenjem novih elemenata, na SRZ, za učenike te na roditeljskom sastanku, za roditelje. Rezultati evaluacije će nam pomoći pri unapređenju projekta, kao i pri budućim aktivnostima.

 

 

ŠTO SMO DO SADA NAPRAVILI?

Tijekom listopada smo proveli:

- 3 edukativne radionice kreativnih tehnika dorade, u suradnji s Omnes artes d.o.o. (1. i 2. listopada – rad na drvu – stari ormar, dva stolca (žuti stolacbijeli stolac) i vješalica od paleta i 3. listopada – rad na staklu)

1 volonterska edukativna radionica šivanja- (19. listopada) pogledajtedetaljifotogalerija

volonterska radionica pletenja/kukičanja- (30. listopada) pogledajtedetaljifotogalerija

 

Tijekom studenog i prosinca održane su:

volonterska radionica pletenja/kukičanja, uređivanje rabljenog namještaja (stolac-opletanje vunom, komoda-pepita uzorak, dorada rabljenih paleta)                      (30. studenog) pogledajte

volonterska radionica izrade božićnih ukrasa, izložba radova (prosinac) pogledajte

 

Tijekom siječnja i veljače:

- Radionica kreiranja, krojenja i šivanja jeans torbica-(1. dio 24. siječnja 2013.)

- Radionica kreiranja, krojenja i šivanja -završetak radova-(2. dio, 7. veljače 2013.)

Radovi i trud naših učenika zapaženi su od strane medija!! Prilog o projektu 5P i samim radionicama možete pogledati u emisiji Školski sat, HTV2, srijeda 20.2.2013. u 9.10 sati (repriza popodne u 15.10 sati)!!!      Ili klikom na link!

 

U ožujku proveli smo:

Radionica izrade ogrlica-( 5. ožujka 2013.) pogledajte

Radionica izrade i ukrašavanja uskršnjih jaja raznim tehnikama ( 19. ožujka 2013.) pogledajte ovdje i ovdje

 

U travnju:

Radionica izrade etno torbica i narukvica (završni radovi) (19. travnja 2013.) pogledajte

 

Svibanj:

- Završna radionica ( izrada nakita, privjesaka, te završni radovi) (29. svibnja 2013.) pogledajte i pogledajte

 

 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju