preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Prosinac

CSI - ZLOČIN U KOKOŠINJCU

U srijedu, 18. prosinca 2013. godine grupa dodatne biologije iz naše škole uputila se u Hrvatski prirodoslovni muzej na vrlo zanimljivu radionicu „CSI - zločin u kokošinjcu“.
Što su tamo radili i naučili pročitajte ovdje ...

 

MALA METEOROLOŠKA RADIONICA

U srijedu, 4. prosinca 2013. u našoj školi su gostovali  voditelji u projektu „Mala  meteorološka radionica“ pod vodstvom Krešimira Čanića. “Mala meteorološka radionica” je edukativni projekt pokrenut s ciljem promicanja i popularizacije meteorologije, a  namijenjen je djeci i mladima (učenicima).
Projekt podupiru: Hrvatsko meteorološko društvo, DHMZ, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatsko interdisciplinarno društvo i dr. Do sada je kroz Malu meteorološku radionicu prošlo 1221 djece i 62 nastavnika, iz 31 škole pa im se i naša škola priključila.

Četiri voditelja su sa svim učenicima 3. razreda u skupinama od 4 ili 5 učenika proveli  meteorološke radionice na kojima se učenicima  objašnjavaju atmosferski procesi i meteorološke  pojave, te oni sami izrađuju neke od meteoroloških  instrumenata i izvode pokuse.

Neki od izvedenih pokusa su: tornado, vjetrulja i termometar. Učenici su bili oduševljeni mogućnošću da i sami provode pokuse i uživali su u provedenim aktivnostima. Izrazili su želju da se ponovo uključe u ovakav oblik rada.

 

Nikolina Šturlić, učiteljica razredne nastave 

 

ŠKOLSKE, VEĆ TRADICIONALNE, GESTE LJUBAVI I DOBROTE

Predbožićno vrijeme ispunjamo pronalaženjem putova do srca  naših bližnjih. I ove godine  pošli smo dobro uhodanim stazama. 14.12.2013. godine posjetili smo naše drage prijatelje u Caritasovoj kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Blaženi Alojzije Stepinac“ – u Brezovici.

Autobusom punim djece i darova koje su prikupili učenici, stigli smo na „Gozbu ljubavi“.  – Prava riječ za takav događaj!  Izmjenjivale su se geste primanja i darivanja. Druženje  je započelo euharistijskom gozbom, nastavilo s  priredbom, u kojoj su sudjelovali korisnici mnogih  domova i naši učenici. Sve je upotpunio dolazak „Sv.  Nikole“ i  domjenak uz druženje i razgovor.

 

Mislili smo da je tu kraj, ali…

U našu školu svakodnevno su pristizali darovi  naši učenika i njihovih roditelja, pa smo  ponovno morali organizirati prijevoz.

Tako smo 16.12.2013. ponovno krenuli put  Brezovice, pa onda i Savice, u Kuću ljubavi  koja je namijenjena novorođenčadi i djeci do  tri  godine, te nezbrinutim majkama i trudnicama. Sreli smo malene, ranjive, zahvalne. Ljude  koji su sposobni primiti radost, pokazati radost i druge razveseliti.

I mi smo se vratili veseli i obogaćeni (riječi naših učenika ...).

Učiteljice u pratnji 

 

ROBOCUP ZAGREB OPEN

U subotu, 7.12.2013. u OŠ Mate Lovraka održano je natjecanje RoboCup Zagreb Open - 1. kolo Hrvatske lige robotičara. Organizatori natjecanja su Hrvatski robotički savez, Hrvatsko društvo za robotiku,
OŠ Mate Lovraka i Udruga Robofreak.

Na natjecanju su sudjelovale 64 ekipe iz Pule, Karlovca, Velike Gorice, Popovače, Kutine, Varaždina, Zagreba, Kaštela, Jelse, Supetra i Maribora.

Otvorenju natjecanja nazočili su i ugledni gosti: izaslanica predsjednika RH dr. Ive  Josipovića, savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU, gospođa Tamara Obradović  Mazal; profesorica s Fakulteta za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru,  doc.dr. Suzana Uran; profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu,  predsjednik Hrvatskog robotičkog saveza, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te predsjednik  Gradske četvrti Gornja Dubrava, dr. Miroslav Miličević.

Natjecanje je snimljeno i bit će prikazano  11.12.2013., srijeda u 18:30 na Sportskoj TV  u okviru emisije Školska liga i  14.12.2013.,  subota u 15:30 u okviru emisije Moj kvart  Dubrava.

 

Jelka Hrnjić, profesorica tehničke kulture i informatike 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju