preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Svibanj

 

Glazbene svečanosti

16. svibnja 2013., na 56. Glazbenim svečanostima u Varaždinu, troglasni dječji zbor "Lovrakovci" pod vodstvom profesorice glazbene kulture Mirele Lukić osvojili su 2. mjesto. Čestitamo!

 

 

Predstavljanje  Projekta  Janjevo

-Istražujemo svoju prošlost, živimo sadašnjost i okrećemo se budućnosti

 

  U utorak, 21. svibnja 2013., predstavljen je u našoj školi Projekt Janjevo – Istražujemo svoju prošlost, živimo sadašnjost i okrećemo se budućnosti.

Okupilo se tristotinjak gostiju koji su pozorno pratili događanja najavljena programom.

U školi je prvi puta izvedena vesela i pjevna himna Janjeva.

Djelatnica škole, gospođa Marija Berišić, objasnila je prisutnima dijelove narodne nošnje koju su ponosno odjenule djevojke, mlađe i starije gospođe.

Klapa  Janjevo bila je poseban gost programa i svojom je pjesmom oduševila prisutne.

Vedar igrokaz „Nevaljala snaha“ napisali su i izveli naši učenici. Nizale su se recitacije na janjevačkom govoru i na hrvatskom književnom jeziku, sve s velikom ozbiljnošću i odgovornošću izvođača. U taj dio programa uključili su se roditelji i učenici - stvaratelji, a izvedeno je nekoliko pjesama iz zbirke Ane Palić i nekoliko narodnih popijevki. Na kraju je predstavljen radni oblik Janjevačke kuharice koju su, uz puno truda, sastavile majke naših učenika i učiteljica Inga Dokolenić, uz dizajnersku podršku učiteljice Sanje Jurić.

Jednostavna i izdašna janjevačka jela, kojima su se stoljećima prehranjivale mnogočlane obitelji, mogla su se i kušati, a oko tog dijela projekta posebno su se založile gospođe Kristina Palić i Silvija Glasnović.

Mnogi prisutni izrekli su svoje zadovoljstvo provođenjem ovog projekta   u našoj školi i pohvalili ideju. Projekt se nastavlja i u idućoj godini pa će se u njega, na različite načine, moći uključiti svi zainteresirani.

Na projektu su radili, osim već spomenutih profesora, i: Mirela Lukić, Višnjica Babić, Marina Tomić, Matija Novosel, Bernadica Mažar, Natalija Jurković, Kata Ćavar, Mario Gečević i Jadranka Šelimber.

Bilo je to istraživanje koje je otvorilo nove mogućnosti i oblike rada s našim učenicima i njihovim obiteljima, i to onima doseljenim iz Republike Kosova, ali i onima koji su došli iz nekih drugih krajeva. Upoznavanje s vrijednostima pojedinca ili dijela naroda,  razumijevanje običaja i načina života i međusobno prihvaćanje osigurat će sretno odrastanje i miran život obitelji naših učenika, a to je cilj projekta.

Želimo da ideja Projekta Janjevo postane trajan oblik života i rada u našoj školi i naselju.

Ravnateljica: Alemka Pliestić, prof.

   

Gosti i domaćini na večeri Projekta Janjevo

 

 

Klapa Janjevo

Ženska narodna nošnja Janjeva Igrokaz "Nevaljala snaha"

 

Bogatstvo okusa i boja janjevačkih jela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba učeničkih radova inspiriranih Picassovom izložbom

 

18. svibnja u 18 sati, u Galeriji Klovićevih dvora, svečano je otvorena izložba učeničkih radova inspiriranih Picassovom izložbom, postavljenom  u istom prostoru. Tema likovnih radova bila je  NEDJELJA.

Iz naše škole u Galeriji su izložena 3 rada:

DANIJELA ĆORLUKA, 5. RAZRED

MARIN JURAKIĆ, 8. RAZRED

MENTORICA BERNADICA MAŽAR, prof.

LANA KOVAČEVIĆ, 8. RAZRED

 

 

Šuma i voda - likovni natječaj

16. svibnja 2013. u Jastrebarskom je završen likovni natječaj koji je organizirao Šumarski institut. Tema natječaja bila je ŠUMA i VODA.

Naše učenice Dora Ljubas, 6.a  i  Lea Gabud, 7.a  nagrađene su za svoje radove.

Mentorica je Bernadica Mažar, profesorica likovne kulture.

DORA LJUBAS, 6. A

LEA GABUD, 7. A

 

 

Tjedan glazbe za mladež 2013. 

16. svibnja 2013. Hrvatska glazbena mladež, kojoj su se  pridružili i učenici naše škole (učenici 1.d i njihova učiteljica Gordana Maršić-Pisk  te učenici viših razreda i njihova mentorica Bernadica Mažar, prof. likovne kulture) sudjelovali  su  u obilježavanju 200-te obljetnice rođenja opernih skladatelja R.Wagnera i G.Verdija, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Uživali su u koncertno-scenskim izvedbama s pažljivo odabranim dijelovima poznatijih skladbi skladatelja Wagnera i Verdija, uz zbor HNK, baletne plesače i glumce.

Koncertu je prethodilo otvaranje izložbe likovnih radova „Radost slikanja uz glazbu“ nastalih kao impresija glazbe velikih skladatelja. Između 615 prispjelih radova iz osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, bili su tu i radovi naših učenika.

  

PAULINA ČEH, 8. E                                        ANABELA VUKELIĆ, 8. A

MANTORICA: BERNADICA MAŽAR, prof.

UČENICI 1. D RAZREDA I UČITELJICA GORDANA MARŠIĆ-PISK

Osvrt učiteljice Gordane Maršić-Pisk  na ovo događanje možete pročitati ovdje.

 

 

 Most od riječi hrvatskih

2. svibnja 2013. godine, u gornjogradskoj Vijećnici  snimljen je prilog za TV emisiju Dobro jutro Hrvatska u povodu 170 godina od prvog govora na hrvatskom jeziku u tom istom prostoru koji je održao Ivan Kukuljević Sakcinski. Na to snimanje pozvani su i naši učenici, koji su sudjelovali u nagradnom natječaju, u organizaciji Narodnih novina pod nazivom Most od riječi hrvatskih.

Našu školu su svojim likovnim radovima predstavljali učenici: Marko Grabovac, Emanuel Cirimotić i Helena Halužan.

MARKO GRABOVAC, 8. C

HELENA HALUŽAN, 6. D

EMANUEL CIRIMOTIĆ, 8. C

 
     

 

 

Izložba  Između mita i stvarnosti

11. svibnja 2013. godine, u Muzeju Mimara, na izložbi Između mita i stvarnosti izložen je i rad naše Danijele Ćorluka, učenice 5.a razreda.

Danijela je naslikala tradicijsku masku u likovnoj tehnici tempera. Mentorica je Bernadica Mažar, prof. likovne kulture.

 

Bili smo...

Prvašići na Ključić brdu 

U petak, 17. svibnja 2013. prvašići  su  bili na terenskoj nastavi na Ključić brdu.

Detaljnije o izletu pogledajte ovdje.

 

Dojdi osmaš

Učenici 8.b i 8.c razreda posjetili su 10. svibnja 2013. god. s prof. matematike B. Grizelj ovogodišnju smotru i predstavljanje SŠ grada Zagreba "Dojdi 8maš".

 

 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju