preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Veljača

Petaši u Hrvatskom školskom muzeju

U petak, 26. veljače, učenici petih razreda sa svojim su razrednicima bili u Hrvatskom školskom muzeju, na Trgu maršala Tita. Začetnik i osnivač Muzeja, otvorenog 1901. godine, bio je Antun Cuvaj. U Muzeju je izložena zanimljiva građa zbirke učila, nastavnih pomagala i školske opreme, školskih propisa, zbirka fotografija te raznolika dokumentacija o školstvu.

Naši petaši poslušali su zanimljive priče o školovanju u prošlosti uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje. Sa zanimanjem su razgledavali stalni postav započevši s učionicom iz 19.st. opremljenom učilima korištenim u tom vremenu. (Mnogi su s puno zanimanja slušali o šibi ili klečanju u kutu kao sredstvima kažnjavanja neposlušnih učenika.)
Učenici su mogli vidjeti razne originalne predmete podijeljene u nekoliko manjih prostora-učionica. Iznad
ulaznih vrata svake od njih nalaze se natpisi koji upućuju posjetitelje da ulaze u dvorane imenovane kao: Osnovno školstvo, Učiteljstvo, „Pariška soba“, Igraonica, Radovi učenika, Galerija i na kraju, nama zanimljiva, Radna soba Mate Lovraka.

Petašica Regina Matić u svom je dojmu o Muzeju, između ostalog, napisala: „Osnovni predmeti bili su slični našim današnjim, ali tada je jedinica bila najbolja ocjena. Učenici koji su dobro završili razred, bili bi upisani u Zlatnu knjigu, knjigu dobrih učenika, dok su oni s lošim uspjehom upisani u Crnu knjigu. Djevojke nisu mogle studirati višu školu od učiteljstva, a kao učiteljice nisu se smjele udavati kako bi svu pažnju i vrijeme mogle posvetiti svojim učenicima. Meni se najviše svidjela Radna soba Mate Lovraka. Zamišljam ga kako je sjedio za tim pisaćim stolom i stvarao svoja krasna djela koja mi i danas rado čitamo.“

Vesna Haramina-Rilović, prof.

Ispeci pa reci

"Ispeci pa reci" naziv je kazališne predstave koju su 17.02.2016. godine pogledali učenici četvrtih razreda naše škole. Posebnost ove predstave je u tome što su ju izveli glumci koji su slijepi. Predstava je to Kazališta slijepih "Novi život" koju su s oduševljenjem pogledali naši učenici. Kroz nekoliko poučnih i zanimljivih pričica učenici su ponovili mudre poslovice te je i naziv predstave jedna od njih. Pokretima uz pjesmu, gestom i mimikom glumci su poučavali znatiželjne učenike. Ovo je još jedna predstava koju vam možemo preporučiti!

učiteljica: Gordana Maršić-Pisk

 

Dječje duhovno stvaralaštvo

Završen je 5. Susret hrvatskog dječjega duhovnoga stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima. Od 104 likovna rada pristigla iz 66 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske, u širi izbor odabrana su 24 rada, a njih 6 u uži izbor. Mi smo poslali pet radova naših učenica sedmog i osmih razreda. Tema likovnih radova bila je: Snaga R(r)iječi ili 800 godina Dominikanskog reda. Nagrađen je rad naše učenice Petre Šarčević iz 7.c, Sv. Frano Coll. U širi izbor odabrani su i radovi: Sv. Katarina Sijenska, Petre Ivane Babić iz 8. d i Vukovar, Marije Peter iz 8. e. Odabrani radovi bit će objavljeni u prigodnom zborniku.

  

mentorica učenika, profesorica Bernadica Mažar


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju