preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Listopad

PODJELA DIPLOMA - DELF

U petak, 28.10. učenicima osmih razreda koji su položili ispit Delf A1 za francuski jezik, podijeljene su diplome u našoj knjižnici. Uz malu zakusku i prigodni poklon, vrijednim je učenicima čestitala i gđa. ravnateljica Alemka Pliestić te njihova profesorica francuskog jezika Dolores Erent-Ratoša.
Čestitamo Jurici Jeriniću, Leonu Kormanu i Marku Pongracu iz 8.a, Antoniu Cimašu iz 8.b, Marku Bakranu, Loreni Banić i Ani Hrvoj iz 8.c te Sari Barbari Liker i Karlu Štefaneku iz 8.d.

 

 

 

POSJET ZRAKOPLOVNOJ BAZI PLESO

U srijedu 19.10.2016., učenici sedmih i osmih razreda posjetili su zrakoplovnu bazu Pleso i upoznali se s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom od njegova postanka pa do danas. Uz pomoć dežurnog pilota upoznali su pilotsku opremu, obveze i sposobnosti pilota te su prisustvovali redovnom startanju Mig-a. U velikim hangarima učenici su upoznali mehaničare koji su vršili servis helikoptera i aviona te su imali priliku proučiti pilotske kabine. Pri obilasku zgrade za odmor i vježbanje pilota, nekoliko je sretnika imalo priliku isprobati simulator letenja.

Posjet je završio predavanjem časnika koji je sudjelovao u stvaranju HRZ-a. Učenike su pratili profesori povijesti i ravnateljica škole te hrvatski branitelj Miljenko Bađun koji je i organizirao ovaj posjet.

 

 

Posjet udruge Dodir

Dana 10. 10. 2016. našu školu posjetili su korisnici, prevoditelji i edukatori iz udruge Dodir. Edukatorica Ilka Zadro je s nama podijelila svoja iskustva i opisala način života osoba koje su gluhoslijepe. Objasnila nam je kako puno ljudi ima predrasude o njima pa ih neki nazivaju čak i gluposlijepima. Edukatorica je govorila o tome koliko je njima teško u životu te nam je uz pomoć prevoditelja Brune Šegvića, koji je gluha osoba, pokazala na koji način gluhoslijepe osobe komuniciraju. Tako smo saznali da postoje dvoručna i jednoručna abeceda, pisanje po dlanu i brajica.
Kristijan Bezuh, gluhoslijepa osoba i korisnik udruge Dodir, uz pomoć prevoditelja ukratko nam se predstavio te objasnio što je to tunelski vid. Pokazao nam je i da gluhoslijepe osobe mogu biti nadarene za mnoge stvari, bez obzira na svoju teškoću. Kristijan je pokazao svoje crtačke sposobnosti te je u 10 minuta nacrtao Red skull (iz Marvelovog stripa). Život gluhoslijepih osoba iznimno je težak te im je potrebna pomoć da ne bi bili prisiljeni na izolaciju i usamljenost.
Bilo nam je drago što smo došle na radionicu jer su nas uputili kako možemo pomoći i komunicirati s takvim osobama te nam pokazali koliko trebamo biti sretni i zahvalni na životu koji nam je darovan.

Petra Šarčević i Lorena Banić, 8.c

(više slika ...)


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju