preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Rujan

 

 

Novi  projekti u  OŠ Mate Lovraka

1. Međunarodni projekt EKO škola
2. Učenička zadruga „Kvržica“

 

Ove školske godine naša škola uključila se u Međunarodni projekt EKO škola.
Cilj nam je podizanje eko-svijesti  i eko-djelovanja učenika i djelatnika škole.
Za provedbu eko-programa zaslužni su svi djelatnici naše škole, učenici, djelatnici,  roditelji i lokalna zajednica.
Plan provedbe uključuje:
1. Prikupljanje i razvrstavanje otpada
2. Čišćenje, ozelenjivanje i uređenje školskih prostora i njezina okoliša
3. Praćenje urednosti i uređenosti prostorija i okoliša škole
4. Obilježavanje eko-datuma  (Dan kruha i jabuka, Dan zdravlja, Svjetski dan voda, Dan planeta Zemlje, Svjetski dan zaštite okoliša...)
5. Eko-dan naše škole ( vezan uz obilježavanje Dana voda)
6. Poučni  izleti

 

 

Od ove školske godine u našoj je školi započela  s radom Učenička zadruga  „Kvržica“. U Zadruzi će se posebno razvijati i njegovati radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stjecati znanja i svijesti o načinima i potrebi očuvanja prirode. Također će se velika pozornost dati njegovanju narodne baštine i pučkog stvaralaštva.
Želja nam je  profesionalno informiraje i usmjeravaje te stvaranje preduvjeta za prijenos znanja i njegovu  praktičnu primjenu u životu.
 
U Zadruzi su osnovane tri sekcije:
1. Vezilje – voditeljica učiteljica Ana Zečević
2. Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta -  voditeljica učiteljica
Ružica  Mijatović
3. Cvjećari -  voditeljica učiteljica Lidija Kovačić-Hren

Članom Zadruge može postati svaki učenik naše škole, roditelji učenika članova i naši učitelji.

O  aktivnostima, djelovanju i rezultatima ovih projekata obavještavat ćemo vas na stranicama naših novina i na oglasnoj ploči školskih web stranica.

 

 

5. rujna

Dobro došli prvašići! “

„Dobro nam došli prvašići! “ Ovim su riječima i kratkim programom učenici viših  razreda pozdravili svoje nove male kolege, učenike 1. razreda, njihove roditelje  i sve nazočne prvog školskog radnog dana u dvorani naše škole.
Mi dodajemo: „ Sretno vam i uspješno školovanje, odrastanje i življenje u našoj velikoj školskoj zajednici!“

 

 

9. rujna

Hrvatski olimpijski dan

Povodom obljetnice osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je osnovan 10. rujna 1991. godine, naši učenici i učitelji priključili su se manifestaciji Hrvatski olimpijski dan  svojim sudjelovanjem na krosu organiziranom i održanom na  Centru Klaka.

 

 

20. rujna

Večer zvijezda

U utorak, 20. rujna u 18.oo sati, organizirali smo događanje na temu „Večer zvijezda“ s ciljem popularizacije astronomije kao znanosti i astronomije kao izbornog predmeta u našoj školi.
Predavač Marko Štimac, suradnik zagrebačke Zvjezdarnice, održao je predavanja „ Nebo kao svjetska prirodna baština“ za učenike nižih i viših razreda. Bilo je predviđeno da se ispred škole teleskopom promatra nebo, ali je, nažalost, bilo kišno pa ćemo zvijezde promatrati drugom prilikom.
Ovim zanimljivim događanjem obilježili smo i početak rada na projektu Međunarodne EKO škole, čiji smo članovi postali ove školske godine, a više o tome pisali na uvodnoj stranici naših novina.
 
 
Grupa astronoma i profesorica D. Salopek Weber

 

 

25. rujna

Smotra  učeničkih  zadruga

U nedjelju, 25. rujna 2011., naša Učenička zadruga „Kvržica“ prvi je put sudjelovala na Smotri učeničkih zadruga u Remetama. Svoje su izložbene eksponate, vezane uz obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje, članovi naše učeničke zadruge izložili na prostoru remetskog svetišta.
Kako slike ponekad  govore više od riječi, uvjerite se u prilogu koji  je pripremila naša profesorica likovne kulture Bernadica Mažar.
 
Lovrakovci u Remetama
25. rujna 2011.
 
Vezilje su pokazale što znaju: profesorice Ana Zečević i Slavica Škugor

U nedjeljno jutro ljepota starih nošnji na novim generacijama koje čuvaju i poštuju  tradiciju.

 
Plodovi vrtova, voćnjaka i njiva
Rukotvorine profesorica Lidije Kovačić-Hren i Bernadice Mažar

Mame i bake dale su svoj doprinos:
pekle su kiflice,
slane i slatke,
zlevanke, orehnjače,
domaći kruh, kuglof,...
 
 
 
 
 
 
Voditeljica Učeničke zadruge „Kvržica“
profesorica Lidija Kovačić Hren,
vjeroučiteljica Ana Zečević
i članovi Zadruge
Učeničke rukotvorine učenika 2.b
 
 
 
 
 

 

 

 

Rujanske  vjestice

Bili smo...

26. rujna učenici 7. i  8. razreda, sa svojim profesorima Vlatkom Miković, Melitom Kolenić, Davorinom Kovačićem i Matijom Novoselom, bili su na koncertu održanom u počast braniteljima Vukovara u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.

26. rujna - 30. rujna učenici 4. razreda, sa svojim  učiteljicama Gordanom Pleško, Ksenijom Vazdar, Ljiljanom Szakaly-Janković, Dunjom Ivanović–Perić, Gordanom Maršić–Pisk i psihologinjom Jadrankom Šelimber, boravili su u Novom Vinodolskom, u Školi u prirodi.

 

- Učenici su posjetili tvrđavu Nehaj u Senju, plovili brodom do Crikvenice i posjetili Aqvarium. Pogledali su postav Narodnog muzeja i galerije u Novom Vinodolskom.

- Četvrtaši su sudjelovali i u radionicama: Vjetrovi,  Arboretum i  Crveni križ, a dnevne aktivnosti završavali bi uz pjesmu, ples i natjecanja.

- Nekoliko naših fotografija pokušat će vam dočarati kako nam je bilo:

 

30. rujna grupa učenika 6. b razreda sa svojom razrednicom Ana-Marijom Janković posjetila je samostan Klanjateljica Krvi Kristove na Tuškancu, gdje živi sestra Tomislava Kata Ćavar koja učenicima predaje hrvatski jezik. Razgledali su samostan, kapelicu, vjeronaučnu dvoranu i tiskarski ured u kojem sestra Tomislava radi kao urednica.

 

 

 

 


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju