preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb

Terenska nastava

šk. god. 2019./2020.

Sedmaši u muzejima

Dana 20. veljače 2020. učenici sedmih razreda posjetili su Tehnički muzej Nikole Tesle i Muzej Dražena Petrovića. U Tehničkom muzeju obišli su zbirke prometa, rudnika i izuma Nikole Tesle. Osim u razgledavanju muzeja, učenici su sudjelovali i u pokusima.

U Muzeju Dražena Petrovića, nakon obilaska muzeja, učenici su dobili postere Dražena Petrovića, loptu s njegovim likom i knjigu.

Terenska nastava  provedena je prema kurikulu za ovu školsku godinu. a učenici su je realizirali uz pomoć svojih razrednika: Miroslava Levarde, Andrijane Koštro, Melite Kolenić, Ane Katalinić Žerjav i Luke Lukčevića, u pratnji prof. Koraljke Papić i prof. Sandre Vicić.

Melita Kolenić, prof. povijesti

 

šk. god. 2018./2019.

3. razredi u Hrvatskom zagorju

Učenici 3. razreda posjetili su 29.5.2019. Hrvatsko zagorje. Obišli su Oroslavje i njihov poznati Park znanosti gdje su se upoznali s akceleracijom, prenošenjem energije, masom i sličnim znanstvenim temama na način prilagođen njihovom uzrastu.
Nakon Oroslavja posjetili su Gornju Stubicu i obišli Gupčevu lipu, spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni, dvorac Golubovec i vidjeli poznati Mig 21 postavljen u spomen pilota Rudolfa Perešina.
Unatoč kišnom vremenu učenici su se dobro zabavili, a nakon edukativnih tema i zasladili u Pizzeriji Oro-goro. 

Sanja Jurić, učiteljica razredne nastave

 

SISAK - LONJSKO POLJE - ČIGOČ

28. svibnja 2019. učenici šestih razreda u pratnji svojih razrednika Marije Franjić, Andrijane Koštro, Melite Kolenić, Ane Katalinić Žerjav i Antonije Lažete te pratitelja Dragane Levarde i Maria Gečevića posjetili su Sisak, PP Lonjsko polje i Čigoč - selo roda. Terenska nastava izvedena je prema školskom kurikulu. Poslušali smo predavanje o rodama, a zatim razgledali život roda u prirodi. Učenici su shvatili važnost močvarnih područja za život te značaj Lonjskog polja u sustavu obrana od poplava.
Izuzetno zanimljiva i dobro osmišljena terenska nastava u kojoj je bilo vremena i za igru.

Melita Kolenić, prof. povijesti

 

 

šk. god. 2017./2018.

POZDRAV JESENI

Dana 5.listopada 2017. učenici prvih razreda prisustvovali su terenskoj nastavi ”Pozdrav jeseni“ u Gradu mladih. Okupani ranojesenskim suncem uživali su u prekrasnoj prirodi.
Kroz igru, smijeh i veselo druženje pozdravili su ZLATNU JESEN. Kako im je bilo pogledajte u galeriji slika.

 

šk. god. 2016./2017.

ŠKOLA U PRIRODI SLJEME

Učenici 2. a  i  2.b s učiteljicama Nikolinom  Šturlić, Marijom  Stanešić i Gordanom  Pleško realizirali su program  Škole u prirodi u Domu Crvenoga križa na Sljemenu od 10.10.2016. do 14.10.2016.

Učenici su imali predavanja iz zdravstvene zaštite, sigurnosti u prometu. Upoznali su rad Hrvatske gorske službe spašavanja i Službe spašavanja u kriznim situacijama kao što su požari, poplave i potresi. Iz prve pomoći vrijedno su učili pružati prvu pomoć trokut maramom te kako pomoći osobi koja je u nesvijesti. Na svim predavanjima kao i na nastavi učenici su predano radili,  te  svaku riječ predavača, studentica i učiteljica  upijali poput malih spužvica.

Osim predavanja i radionica posjetili smo i obišli rudnik Zrinski, Sljeme i kapelicu Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata. Razredi su se međusobno družili, zabavljali i natjecali u štafetnim igrama. Zadnju večer, na kvizu znanja o Medvednici pokazali su što su naučili o svom zavičaju.

Nakon prekrasnog  razrednog druženja, međusobnog boljeg upoznavanja vratili smo se  sretni i vrlo zadovoljni.

učiteljica Gordana Pleško

šk. god. 2015./2016.

Terenska nastava 4. razreda

U utorak, 31.5.2016. godine, učenici četvrtih razreda naše škole, bili su na terenskoj nastavi. Uživali su u ugodnoj vožnji kroz Zagrebačku, Karlovačku i Primorsko–goransku županiju. Posjetili su Trsatsku gradinu i svetište Majke Božje Trsatske, u kojem se nalazi čudotvorna slika Majke Božje još iz 1367. godine. Zatim su se vožnjom uputili do Opatije, koja je jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Hrvatskoj, s najduljom turističkom tradicijom . Vidjeli su središnji opatijski park koji je lijep hortikulturni spomenik s više od 150 biljnih vrsta. Veliki broj biljaka potječe iz dalekih krajeva i nisu tipične za ovo podneblje. Nakon šetnje Opatijom, krenuli su prema Fužinama. U Fužinama su učenici ručali i odmorili, te se zatim uputili prema Zagrebu.

Bila je to još jedna dobro osmišljena terenska nastava na kojoj su učenici ponovili gradivo o primorskom kraju, nešto novo naučili, zabavili se i družili. Kako im je bilo, pogledajte na fotografijama!

Za vas napisala  razrednica 4.d razreda, Gordana Maršić – Pisk

šk. god. 2014./2015.

SAVICA

U utorak, 2. 6. 2015. učenici 3. razreda bili su na terenskoj nastavi na jezerima Savice. Kroz šetnju uz jezera, ponovili su naučeno gradivo o vodama stajaćicama.

Promatrali su prirodu, biljni i životinjski svijet na ovom zaštićenom prostoru, gotovo u samom središtu Zagreba.

Bilo je zanimljivo i poučno!

 

KRAPINA

U petak, 15. 5. 2015. učenici 3. razreda bili su na terenskoj nastavi u Krapini. Iako je padala kiša cijelim putem do Krapine, po dolasku u Krapinu vrijeme se proljepšalo. Učenici su prošetali središtem grada učeći o povijesti Krapine.

Posjetili su Muzej Ljudevita Gaja u kojem su doznali o njegovoj borbi za hrvatski jezik. Nakon kratkog predaha u gradskom parku, uputili su se u Muzej neandertalaca. Oduševljeno su slušali vodiča tijekom razgledavanja muzeja.

Terensku nastavu završili su ručkom u Staroj školi i zatim se veseli, raspjevani i zadovoljni vratili u Zagreb.

 

 

 

 

HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV I "DOJDI OSMAŠ"

U petak, 15. svibnja 2015., učenici osmih razreda posjetili su Hrvatski državni arhiv i park Zrinjevac gdje se toga dana održavala, već tradicionalna manifestacija „Dojdi osmaš".  U HDA-u učenici su uz stručno vodstvo razgledali prostore Arhiva, saznali da je to središnja, matična arhivska ustanova koja čuva, zaštićuje, stručno obrađuje i daje na korištenje sačuvanu „pisanu riječ“ od 10. stoljeća do današnjih dana.
Osmaši su razgledali nekoliko arhivskih prostorija te poslušali povijesne zanimljivosti vezane uz izgradnju i uređenje ove lijepe zgrade iz 17.st. Kustosi-informatori pozvali su učenike da i oni mogu ovamo dolaziti žele li nešto novo naučiti, sudjelovati u prigodnim radionicama i predavanjima, pisati ili istraživati.

Nakon obilaska HDA, na štandovima srednjih škola postavljenih na Zrinjevcu, osmaši su se mogli informirati o svemu što ih zanima o školi u koju se žele upisati nakon završetka osnovne.

Učenicima je bilo zanimljivo i zabavno pa su s lakoćom odradili i zadaće koje su dobili po povratku u školu.

 

 

 

TERENSKA NASTAVA – GRAZ ( AUSTRIJA )

          17. 04. 2015. učenici 4.a i 4.b te jedanaestero učenika šestoga i sedmoga razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u Grazu, u Austriji. Učenici su obišli Tvornicu čokolade Zotter. Na njemačkom jeziku slušali su kako je nastala tvornica i što je sve potrebno da bi se dobili slatki proizvodi od kakaa. Saznali smo da je za jedan kilogram čokolade potrebno oko 270 zrna kakaovca. Gotovi proizvodi su bili vrlo ukusni, ali je sama sirovina kakaa bila jako gorka.

           Učenici su posjetili dvorac Eggenberg i u njemu razgledali galeriju slika iz doba baroka. Dvorac je zbog svoje važnosti 2010. godine dodan na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

          Prošetali smo i upoznali centar Graza te se uspinjačom dovezli na vrh Schloßberg brda, što u prijevodu znači „ dvorac na stijeni“.  Na njemu su ostaci srušenoga dvorca, a s toga se mjesta  pruža prekrasan pogled na grad i rijeku Muru.

         Osnovni cilj ove terenske nastave je usvajanje novih riječi njemačkog jezika te upoznavanje kulture i običaja Austrije.

        Učenici su predano vodili dnevnike na njemačkom jeziku koje je profesorica Zdravka Krndelj, nakon povratka, prezentirala na sjednici Učiteljskoga vijeća. Osim profesorice njemačkoga jezika, Zdravke Krndelj, s učenicima su u pratnji bile učiteljice i razrednice Nikolina Šturlić i Gordana Pleško te ravnateljica škole, prof. Alemka Pliestić. (više ...)

 

Škola u prirodi

Učenici 3.c razreda boravili su u Školi u prirodi, na Sljemenu. Bili su smješteni u Domu Crvenog križa, gdje su proveli nezaboravnih pet dana. Važan cilj Škole u prirodi je razviti kod djece osjećaj pripadnosti prirodi te potrebu suživota s prirodom koja nas okružuje. Učenje u prirodi pruža djeci upoznavanje nastavnih sadržaja u neposrednoj stvarnosti. Važni su i odgojni ciljevi: usvajanje pravila zajedničkog života i lijepog ponašanja, izvršavanje obaveza, tolerancija, usvajanje higijenskih navika. Učenici su uživali u pripremljenim radionicama, edukativnim predavanjima, šetnji Medvednicom, prvim pahuljama snijega, zabavnom programu u večernjim satima, druženju …

Zanimljive radne i vesele trenutke učenika 3.c, njihove učiteljice Ljiljane i psihologinje Jadranke zabilježili smo i fotoaparatom, a više slika pogledajte u foto-galeriji.

učiteljica: Ljiljana Szakaly-Janković

 

Medvednica - Veternica

U sklopu izvanučioničke nastave iz prirode u četvrtak, 9.10.2014. godine, učenici 6.b i 6.c razreda, u pratnji prof. Biljane Grizelj, prof. Patricije Hiršl, prof. Karoline Krvarić Kaštelac i prof. Lidije Kovačić Hren, posjetili su Medvednicu i špilju Veternicu.

Dan je bio prekrasan, sunčan i topao, kao stvoren za izlet u prirodu. Nakon što smo u školi naučili glavna obilježja kontinentalne listopadne šume i o živim bića koja tu žive i rastu, na terenu smo imali priliku primijeniti sve naučene sadržaje. Najprije smo u pratnji edukatora razgledavali šišmiše i špilju Veternicu.

Nakon razgleda špilje pred nama je bio težak uspon do planinarskog doma Glavica koji su neki od nas jedva izdržali. Uvidjeli smo da se trebamo više kretati kako bismo stekli bolju kondiciju. Na klupicama ispred doma Glavica okrijepili smo se sendvičima, sokovima i sladoledom. Nakon kratkog predaha morali smo rješavati radne listiće s pitanjima iz prirode. Nakon toga smo šetali šumom i skupili mnogo listova i plodova pojedinih biljaka za herbarij. Veseli, ali i pomalo umorni uputili smo se svojim kućama. Fotografije s terenske nastave pogledajte u foto-galeriji.

Lidija Kovačić Hren, prof. biologije i kemije

 

 

 

 

 

šk. god. 2013./2014.

Terenska nastava „Veliki Grđevac“

U srijedu, 21. 05. 2014. učenici četvrtih razreda naše škole išli su na terensku nastavu u Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka. Posjetili smo Osnovnu školu Mate Lovraka u kojoj se školovao i kao učitelj radio i sam pisac. U spomen sobi smo vidjeli mnoge njegove romane, slike iz djetinjstva, svjedodžbe. U Lovrakovom centru vidjeli smo kako radi mlin, a naučili smo i o nekadašnjem životu ljudi ovoga kraja, starim predmetima, običajima… Oduševila nas je lokomotiva s tri vagona kroz koje smo prolazili i osjećali se kao u filmu „Vlak u snijegu“. Šetali smo oko ribnjaka, prelazili preko mostića, šetali šumom. Imali smo vremena i za igru. Do polaska kući igrali smo se u SRC „Kukavica“gdje smo i ručali. Ovo mi je bio najzanimljiviji, najzabavniji i najbolji izlet u 4. razredu. Puno smo naučili, a još više se zabavili.

 

Tamara Bućan, 4. a

( više slika )

 

 

 

 

 

Učenici 2. razreda naše škole, 16.svibnja 2014. bili su na terenskoj nastavi u Jastrebarskom i Draganiću. Nezaboravan provod i druženje doživjeli su u idiličnom ambijentu starog gospodarskog posjeda iz 18. stoljeća, u kuriji Contessa. Vidjeli su stari napušteni dvorac, slušali legendu o hrabrom vitezu Juraju, vidjeli kraljevske lipicance, raskošne odaje u kuriji Contessa... Naučili su plesati kao grofice i grofovi nekada! Uživali su u kraljevskom ručku, igrali se i sretni  se vratili svojim domovima.

 Ni kiša i vjetar nisu mogli narušiti ovakav lijep i poučan susret.

(više slika)


NOVO NA STRANICAMA

 

OGLASNA PLOČA
Zanimljivo i poučno
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Zagreb / Aleja Blaža Jurišića 13, HR-10040 Zagreb / os-mlovraka-zg.skole.hr / ured@os-mlovraka-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju