Prošloga je tjedna u našoj školi održano vrlo zanimljivo i poučno predavanje o načelima zdrave prehrane. Održala ga je gospođa Katarina Pentek, nutricionist i jedan od vodećih stručnjaka u Kulinarskom centru Podravke.
O zdravoj se prehrani uči na više predmeta, ali takva je tema neiscrpna i o njoj bi se moglo jako puno govoriti, posebno u kontekstu činjenice da su neka pravila prilično izmijenjena. Gospođa je Pentek spomenula štetni utjecaju rafiniranih ugljikohidrata na zdravlje, kao i takvo djelovanje nekih ulja. Ograničena na kratko predavanje u trajanju jednog školskog sata naša je predavačica uspjela spomenuti najvažnija pravila zdrave prehrane. Spomenula je i da je u nekim periodima, poput kraja školske godine kad su učenici izloženiji stresu, dobro uzimati neke dodatke prehrani, poput vitamina skupine B koji održavaju zdravlje živčanog sustava i poboljšavaju pamćenje i raspoloženje.
Zdrava je prehrana temelj zdravog života, posebno u vrijeme rasta i razvoja djece, ali i u kasnijoj dobi, kad osigurava zdravu i kvalitetnu stariju životnu dob. Kako naša predavačica ima puno znanja o toj važnoj temi, nadamo se da ćemo je opet moći slušati.
Dubravka Salopek Weber, prof. fizike